
Μεθεόρτια αποτοξίνωση
Η επιλογή του τίτλου είναι καθοριστικής σημασίας διότι το «μεθεόρτια» σημαίνει όχι μόνον ‘οι μέρες μετά την εορτή’ αλλά και ‘τα δυσάρεστα αποτελέσματα’…που ακολουθούν τις βεβαιωμένες και αναμενόμενες διατροφικές ατασθαλίες των διακοπών..!
Η αποτοξίνωση είναι το σίγουρο αντίβαρο για κάθε τέτοια περίσταση και μάλιστα καλόν θα ήτο να συμβαίνει συστηματικά και κάθε μήνα για λίγες μέρες.
Τα απεκκριτικά όργανα και συστήματα με τους μηχανισμούς που διαθέτει ο οργανισμός, λειτουργούν σε μια διαρκή διαδικασία αποτοξίνωσης. Όμως οι απαιτήσεις του καιρού με την αύξηση της χημικής τοξικότητας του περιβάλλοντος {στις τροφές, στο νερό, τον αέρα} ή και οι καταχρήσεις λόγω γιορτών, επιβραδύνουν τη φυσική διαδικασία καθαρισμού του σώματος. Το άμεσο αποτέλεσμα της συσσώρευσης των τοξινών «μπλοκάρει» τις φυσιολογικές λειτουργίες και μπορεί να προκαλέσει μια σειρά από συμπτώματα και ενοχλήσεις, όπως πονοκέφαλοι, ημικρανίες, δυσπεψία, δυσκοιλιότητα, οιδήματα, ερεθισμένο δέρμα, αδύναμα μαλλιά και τριχόπτωση, κακή διάθεση, δυσκαμψία στις αρθρώσεις, παχυσαρκία, κυτταρίτιδα.
Οι τοξίνες μπορούν επίσης να προκαλέσουν παθήσεις ή και χρόνιες καταστάσεις, όπως η υπέρταση, η οστεοαρθρίτιδα και οι ρευματισμοί. Αυτονόητο είναι πως ένας καθαρός οργανισμός, δηλαδή με μικρότερο φορτίο τοξινών, αντιστέκεται ισχυρότερα στους εξωτερικούς παράγοντες που τον απειλούν.
Διατροφή αποτοξίνωσης:
Χρονισμός: επί 3 συνεχόμενες ημέρες για 2 εβδομάδες ή για 7 συνεχόμενες ημέρες ή μέρα παρά μέρα για 2 μήνες {ή και περισσότερους…!}αλλάζοντας το πρωτεϊνούχο είδος (ψάρι, γαλοπούλα κλπ.) στο μεσημεριανό.
Ανάμεσα στα γεύματα, πίνετε 1 φλιτζάνι έγχυμα {1-2 κουταλάκια ξερό βότανο για 10 λεπτά σε βραστό νερό} από γαϊδουράγκαθο (το πρωί), πικραλίδα (το μεσημέρι) και τσουκνίδα (το απόγευμα). Αυτά τα 3 βότανα* παρέχουν άφθονες βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και μέταλλα. Επίσης το «πράσινο ρόφημα» (βλ. συνταγή) μπορεί να αντικαταστήσει ένα έγχυμα, εκ περιτροπής, από τα τρία της ημέρας για καλύτερα αποτελέσματα.
Πρωινό: Φρούτα (μήλο, αχλάδι, ροδάκινο) και 8-10 αμύγδαλα (ωμά-ανάλατα, που θα έχετε προηγουμένως μουλιάσει σε λίγο νερό για να είναι πιο εύπεπτα) ή 1 παξιμάδι κρίθινο, πράσινο τσάι και 2 κουταλάκια ταχίνι με λίγο μέλι.
Μεσημεριανό: Εκ περιτροπής ~ψάρι ή γαλοπούλα ή κοτόπουλο {κίτρινου λίπους ~ελευθέρας βοσκής} (1 μερίδα όσο η παλάμη σας) με ωμά ή βραστά λαχανικά (μαρούλι, καρότο, ρόκα, αγγούρι, πιπεριά, κρεμμύδι, χόρτα) και 1 κουταλιά ελαιόλαδο με άφθονο λεμόνι.
Βραδινό: Σούπα του Ιπποκράτη (βλ. συνταγή) ή μόνο το ζωμό της, και πράσινη σαλάτα.
_Κούρα αποτοξίνωσης δεν πρέπει να κάνουν οι έγκυες, οι θηλάζουσες μητέρες και όσοι είναι αδύναμοι, ασθενείς ή σε περίοδο ανάρρωσης. Αυτοί οι πληθυσμοί έχουν ανάγκη από διαφορετικά υγιεινώς «ενισχυμένη» διατροφή κι όχι από νηστευτική προσαρμογή..!
Και μη ξεχνάτε τη βασική τοξίνη 3Α!!!
Άγνοια του πολίτη –Αδιαφορία του δημόσιου φορέα –Αισχροκέρδεια του εμπορίου
Σούπα του Ιπποκράτη
Συστατικά
Νερό - 1 πατάτα-1 κουτ. σούπας ρύζι-2 κολοκυθάκια-2 καρότα-1 κομμάτι σέλερι-3 κρεμμυδάκια φρέσκα-1 κρεμμύδι ξερό- ½ ματσάκι μαϊντανό - ½ μαρούλι ψιλοκομμένο ή ½ φλιτζάνι από πράσινα χόρτα εποχής (άγρια χόρτα)-λίγο ελαιόλαδο- λεμόνι.
προαιρετικά:
1-2 κουταλάκια του γλυκού φρέσκο-αλεσμένο λιναρόσπορο.
Εκτέλεση
Ζεσταίνουμε το νερό (περίπου 1 λίτρο-όσο θα καλύψει τα υλικά μας). Κόβουμε όλα τα λαχανικά σε κομμάτια και τα ρίχνουμε με την παρακάτω σειρά στην κατσαρόλα: κολοκύθι, φρέσκα κρεμμυδάκια, καρότα, σέλερι, μαρούλια, μαϊντανό, ξερό κρεμμύδι, πατάτα (σε μεγάλα κομμάτια). Τα αφήνουμε να πάρουν μια βράση και κατόπιν χαμηλώνουμε την ένταση στα 2/3α. Ανακατεύουμε και τα αφήνουμε να βράσουν για 35 λεπτά, ρίχνουμε το ρύζι και περιμένουμε 10 λεπτά ακόμη σε μέτρια φωτιά. Προσέχουμε η σούπα μας να μη γίνει πολύ νερουλή. Αν τη θέλουμε βελουτέ, την περνάμε από το μπλέντερ. Προσθέτουμε στα πιάτα, χυμό λεμόνι, λάδι ή αλεσμένο λιναρόσπορο.
Πράσινο ρόφημα Συστατικά: 5-6 φύλλα μαρουλιού, 1 καρότο, 1 κόκκινη ή πράσινη πιπεριά, 1 αγγουράκι, 1 μήλο, λίγο μαϊντανό. Εκτέλεση: Ρίξτε τα υλικά στον αποχυμωτή ή στο μπλέντερ.
Επιπροσθέτως:
_ Κατά τη διάρκεια της αποτοξίνωσης, πλήρης αποφυγή στα αυγά, το ξίδι και τα γαλακτοκομικά (ασβέστιο θα πάρετε από τα αμύγδαλα, τα λαχανικά, τον πράσινο χυμό και το ταχίνι).
_ Πίνετε άφθονο εμφιαλωμένο νερό (1-1 1/2 λίτρο).
_ Προσπαθήστε να κοιμάστε πριν τις 11 το βράδυ. Για να χαλαρώσετε, μπορείτε να κάνετε ένα μπάνιο, αφού προηγουμένως ρίξετε 1/2 φλιτζάνι άνθη χαμομηλιού ή 5-6 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας στο νερό της μπανιέρας.
_ Πιείτε 1καφε Ελληνικό ή espresso μέχρι το απόγευμα.
_ Φροντίστε καθημερινά να καθαρίζει το έντερό σας.
_ Τσακωθείτε με την τηλεόρασή σας..! Ιδιαιτέρως με τις ειδήσεις της!!! Αφιερώστε χρόνο για μοναχικότητα ή και ευχάριστη συντροφιά πάνω σε μουσικά χαλιά.
_ Προσπαθήστε να υπάρχει καθημερινά κάποια φυσική δραστηριότητα, όπως περπάτημα, ελαφρύ τρέξιμο, χρήση σκάλας…
_ Αερίζετε καθημερινά τους χώρους διαβίωσης.
Άλλα αποτοξινωτικά : μόλις ξυπνήσετε, πιείτε 1,5 ποτήρι νερό με 1 στυμμένο λεμόνι και ξαναξαπλώστε για 5-10λεπτά.
Χρησιμοποιείστε εν γένει χυμό ροδιού. 1 ρόδι περίπου 280grm : είναι πλούσιο σε βιταμίνες (Α, C, Ε, φυλλικό οξύ), σίδηρο, κάλιο και φυτικές ίνες, ενώ είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε θερμίδες. Μάλιστα, ένα ρόδι καλύπτει το 40% της ποσότητας της βιταμίνης C και το 25% του φυλλικού οξέος που έχει καθημερινά ανάγκη ένας ενήλικος. Είναι πλούσιο σε τρεις διαφορετικές μορφές αντιοξειδωτικών ουσιών (τανίνες, ανθοκυανίνες, ελλαγικό οξύ) και η συνολική αντιοξειδωτική ικανότητά του έχει υπολογιστεί ότι είναι 2-3 φορές μεγαλύτερη από αυτήν του κόκκινου κρασιού ή του πράσινου τσαγιού. Σε πρόσφατη μελέτη, φάνηκε ότι το ρόδι και οι διάφορες ποικιλίες μούρων έχουν την ισχυρότερη αντιοξειδωτική δράση σε κυτταρικό επίπεδο, σε σύγκριση με άλλα 25 φρούτα που εξετάστηκαν.
*Γαϊδουράγκαθο (Carduus marianus Ή Mariana lacteal) Είναι το βότανο με τις περισσότερες δημοσιευμένες επιστημονικές έρευνες (πάνω από 450) για τη θεραπεία ηπατοπαθειών. Βοηθά στην αναγέννηση κατεστραμμένων κυττάρων του ήπατος, στις παθήσεις της χολής, αλλά δρα και ως ηπατοπροστατευτικό σε δηλητηριάσεις από χημικές ή περιβαλλοντικές τοξίνες ή από καταχρήσεις φαρμάκων και οινοπνεύματος. Πρέπει να αποτελεί την πρώτη επιλογή για την αποτοξίνωση του οργανισμού.
Πικραλίδα η κοινή (Taraxacum officinale) Η πικραλίδα είναι ένα εξαιρετικό διουρητικό, αιμοκαθαρτικό και αποτοξινωτικό. Αποτελεί πλούσια πηγή βιταμινών Α, C, D, σιδήρου, καλίου, μαγνησίου και ασβεστίου. Ιδιαίτερη αξία έχει το κάλιο που διαθέτει, επειδή αναπληρώνει το κάλιο που αποβάλλει ο οργανισμός λόγω της διουρητικής της δράσης. Διεγείρει τις εκκρίσεις του ήπατος, του παγκρέατος και των εντέρων, είναι χωνευτική και ενισχύει τις λειτουργίες του στομάχου. Ρυθμίζει το σάκχαρο και τονώνει τον οργανισμό.
Τσουκνίδα (Urtica) Είναι αιμοκαθαρτική, διουρητική και τονωτική. Αποτελεί πολύτιμη πηγή μετάλλων (σίδηρος, νάτριο, μαγγάνιο, ασβέστιο, κάλιο κ.ά.) και βιταμινών Α, Β και C. Η τελευταία βοηθά στην απορρόφηση του σιδήρου,γι’ αυτό και η τσουκνίδα συνιστάται για την αντιμετώπιση της σιδηροπενικής αναιμίας. Επίσης δυναμώνει την τριχοφυΐα κατά το λούσιμο!